"Nebe a Země" David Starosta (2016) - křesťanský pohled na "Flat Earth"

 


foto: Flat Earth map drawn by Orlando Ferguson in 1893. The map contains several references to biblical passages as well as various jabs at the "Globe Theory"

Na počátku stvořil Bůh nebesa a zemi. Země byla pustá a prázdná, temnota byla nad hlubinou a Duch Boží se vznášel nad vodami. I řekl Bůh: Budiž světlo! A bylo světlo. Bůh viděl, že světlo je dobré, a oddělil Bůh světlo od tmy. Bůh nazval světlo dnem a tmu nazval nocí; a byl večer a bylo ráno, jeden den. I řekl Bůh: Budiž klenba uprostřed vod a nechť odděluje vody od vod. Bůh tedy udělal klenbu a oddělil vody, které byly pod klenbou, od vod, které byly nad klenbou. A stalo se tak. Bůh nazval klenbu nebesy; a byl večer a bylo ráno, den druhý. I řekl Bůh: Ať se vody pod nebesy shromáždí na jedno místo a ukáže se souš. A stalo se tak. Bůh nazval souš zemí a nahromaděné vody nazval moři... I řekl Bůh: Ať jsou světla na nebeské klenbě, aby oddělovala den od noci a byla na znamení, k určování časů, dnů a let. A ať jsou světly na nebeské klenbě, aby svítila na zemi. A stalo se tak. Bůh udělal dvě veliká světla: Větší světlo, aby vládlo ve dne, a menší světlo, aby vládlo v noci, a hvězdy. Bůh je dal na nebeskou klenbu, aby svítila na zemi, a aby ovládala den a noc a oddělovala světlo od tmy. Bůh viděl, že to bylo dobré. A byl večer a bylo ráno, den čtvrtý. (Gn. 1:1-10, 14-19, Č.s.p.)

Izrael a téměř všechny národy od počátku světa až do 17. století i déle věřily, že žijí na rovné, nehybné Zemi s nebeskou klenbou, v které se pohybují Slunce, Měsíc a hvězdy, jak dosvědčují i tehdejší zobrazení. Nebyl důvod věřit něčemu jinému, protože tato realita souhlasila s pozorovatelnou skutečností i s Biblí. Nyní téměř všichni žijeme v pevném přesvědčení, že jsme na povrchu rotující země-koule řítící se ohromnou rychlostí po oběžné dráze kolem mnohonásobně většího Slunce, kdesi v nepředstavitelně velkém vesmíru. Jaké jsou důkazy a důvody pro tuto naši víru, která nesouhlasí s Božím slovem, jak dobře vnímali i její propagátoři jako Koperník a ostře ji kritizovali reformátoři jako Luther a Kalvín? Na následujících stránkách se pokusíme podívat, na čem je toto přesvědčení, které pokládáme za jistou skutečnost, založené. [...]

To bylo ale ještě před tím, než jsme vylétli do vesmíru a jasně dokázali, že jsme na rotující země/moře-kouli. Jenomže po padesáti letech ve 'vesmíru', jsme až do června 2015 měli jednu údajnou fotku zeměkoule z roku 1972, která je také ve všech učebnicích (ostatní zobrazení jsou přiznané kompozity a realistické malby). Pojďme se podívat na historii zeměkoule a 'vesmíru'. Tento příběh je detektivka, komedie, drama, tragédie i fraška zároveň. Je to příběh boje pravdy se lží, reality s teorií a jeho význam se těžko dá přecenit.

David Starosta

Celý text na webu 1Buh, text v PDF "Nebe a Země" , autor David Starosta (22.08.2016)