George Orwell o "Flat Earth"

 


„Kromě nás existuje celý vesmír. Podívej se na hvězdy! Některé jsou vzdálené milión světelných roků. Jsou navždy mimo náš dosah.“ „Co jsou hvězdy?“ řekl O'Brien lhostejně. „Ohně pár kilometrů odtud. Mohli bychom jich dosáhnut, kdybychom chtěli. Anebo bychom je mohli vymazat. Země je střed vesmíru. Slunce a hvězdy obíhají kolem ní.“ Winston udělal další křečovitý pohyb. Tentokrát neřekl nic. O'Brien pokračoval, jako by odpovídal na vyslovenou námitku:

„Pro určité účely to samozřejmě neplatí. Když se plavíme přes oceán anebo když předpovíme zatmění, často zjistíme, že je vhodné předpokládat, že Země obíhá kolem Slunce a hvězdy jsou vzdálené bilióny kilometrů. Ale co na tom? Myslíš si, že nedokážeme vytvořit dvojí astronomickou soustavu? Hvězdy mohou být blízké nebo vzdálené, podle toho jak to potřebujeme. Myslíš, že to naši matematici nezvládnou? Zapomněl jsi na doublethink.“ 

George Orwell "1984" (1949), překlad: Eva Šimečková


✻ ✻ ✻


“Je patrné, že mé důvody pro přesvědčení, že Země je koule, jsou dost pochybné. Nicméně, toto je výjimečně základní informace. Ve většině jiných otázek bych musel odkázat na experty mnohem dříve a byl bych méně schopen si jejich prohlášení ověřit. A velká většina našich vědomostí je na této úrovni. Nestojí na uvažování nebo experimentech, ale na autoritě. A jak by tomu mohlo být jinak, když sám expert je ignorant ihned jak se vzdálí své vlastní specializaci? Většina lidí, když je dotázána na důkazy, že Země je koule, by se ani neobtěžovala použít těch pár slabých argumentů, které možná znají. Začali by tím, že to ví každý, a pokud by byli dále dotazováni, tak by se naštvali... Toto je lehkověrná doba.”

George Orwell "Eseje" (1946)